Ga naar zoekveld

Stan Uyland: 'Vrede begint thuis, op je werk en in de samenleving'

22 augustus 2022 · Leestijd 3 min

Elke maand maak je in de rubriek 'Spot on' kennis met bevlogen ondernemers. Deze keer stellen we je voor aan Stan Uyland. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. In zijn werkleven is hij directeur van een vastgoedgroep, oprichter van twee stichtingen en gouverneur van een internationale organisatie die zich inzet om het welzijn van mensen overal in de wereld te verbeteren. Waarom wil hij meebouwen aan een hoopvolle samenleving?

Ik maak me grote zorgen over onze kinderen en kleinkinderen.

"We geven in Nederland veel geld uit om ontspoorde gezinnen te helpen. In sommige steden loopt 1 op de 7 jongeren bij jeugdzorg. Tien jaar geleden was dit 1 op 20 jongere. We hebben 45.000 hulpverleners. Er zijn gemiddeld 30 hulpverleners en 7 casemanagers met een kind bezig."

'Een goedgevulde rugzak met levenslessen'

"Ieder mens heeft een goedgevulde rugzak met levenslessen nodig waaruit hij kan putten op zijn reis door het leven. Een rugzak die je in staat stelt om als volwassene je weg te vinden in een maatschappij die enerzijds veel kansen biedt, maar zeker ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Het zoeken van een bron van inkomen, passende huisvesting, het opbouwen van vele relaties. Maar ook instituten als onderwijs, belasting, gezondheidszorg, gemeentes, etc.

Het kan overweldigend zijn de juiste weg te vinden en je staande te houden. Maar het vullen van de rugzak met ervaringen begint in de vroegste jaren, in de boezem van het gezin, en houdt daarna nooit meer op. Met een goedgevulde rugzak, kun je genieten van de mooie momenten van het leven. Maar ben je ook in staat om moeilijke situaties aan te kunnen.

Als volwassene heb je dus de verantwoordelijkheid om de rugzak van het leven van jouw kind dusdanig te vullen, dat hij of zij het leven zelfstandig aan kan. We worden in het leven voor van alles en nog wat opgeleid, echter voor de taak als het bij elkaar houden van het gezin en het ontwikkelen van je kind(eren) is geen opleiding. Daarvoor kijken we vooral naar onze eigen ervaringen en die van de naaste omgeving. Maar wat nou als die rugzak om dit te kunnen doen matig of niet gevuld is? Als er geen goede rolfiguren en voorbeelden beschikbaar om zelf inhoud te geven aan het leven en het gezin. Dat heeft enorme gevolgen. En inmiddels is er een hele industrie, om ontspoorden weer op de rails te krijgen. Dat kan anders. Dat moet anders."

Toolkit met praktische hulp en adviezen

"Hoe geweldig zou het zijn, dat op het moment dat een mens de keuze maakt om een eigen gezin te stichten, er ook een rugzak klaar staat met praktische hulp en adviezen om daar een succes van te maken? Een toolkit die je gaat helpen bij het stichten van een sterk gezin. Op dit moment is die toolkit hard nodig. Vanuit mijn geloof in God en het geloof in preventie i.p.v. reparatie, ga ik me de komende jaren inzetten voor deze toolkit. Dit doe ik met mijn gezin, mijn netwerk en mijn bedrijf. Want wat is er mooier dan te investeren in dat waar jongeren hun langste tijd nog zullen doorbrengen; hun toekomst."

Ontmoet meer ondernemers

Sluit je aan bij het EO-ondernemersplatform

Ontmoet meer ondernemers

Ontdek waarom Gerrie, Rens, Chris Jan en anderen zich hebben aangesloten bij het zakelijke platform van de EO.