Ga naar zoekveld

Inez Petter: 'Rust is geen kroket'

12 december 2023 · Leestijd 3 min

Deze week op een begrafenis, hoor ik de predikant zeggen: ‘Rust is geen kroket. Snel snacken van rust en dan zijn we er weer met z’n allen is het grootste misverstand van deze tijd’. Ik vind dat hij helemaal gelijk heeft. We snacken massaal. Verslaafd aan korte vakanties, in de hoop dat het je losmaakt van werk. Wekelijks naar de yoga, even lekker je hoofd opfrissen. Elk weekend een uitje, we moeten immers wat leuks doen. Zijn we dan echt zo lekker rustig? De cijfers uit TNO-onderzoeken liegen er namelijk niet om.

Driekwart van de mensen zit 2 á 3 dagen per week ’s avonds op de bank, met een vol hoofd. 1,3 miljoen werknemers heeft burn-outklachten. Een derde van de werknemers geeft stress als reden voor verzuim. Dit kost werkgevers 2,8 miljard per jaar!

In mijn coachpraktijk over gedrag en tijdmanagement zie ik mensen met veel passie aan het werk. Tegelijkertijd hebben ze een diep verlangen naar rust. Logisch, als je weet dat 61% van de Nederlanders inefficiënt werkt. Ze laten zich leiden door de waan van de dag en stellen geen prioriteiten. We rommelen maar wat aan. Ben Tiggelaar noemt het ‘urgentieverslaafd’. Hét recept voor vermoeidheid en chaos in het hoofd.

Binnenkort geef ik een incompany workshoptraining met als titel ‘Hoe werk je?’ Ik zou er direct aan willen toevoegen ‘Hoe denk je?’. Dáár zit namelijk de crux. We zijn ontzettend gemakzuchtig geworden in ons denken. Gezond stressmanagement heeft te maken met de manier waarop je nadenkt over alles dat op je afkomt. Daarin ontbreekt het veelal aan zelforganisatie, reflectie en communicatie (!). We nemen geen tijd om na te denken. Concreet zaken benoemen, afspraken maken en tijd reserveren om vraagstukken te doordenken. In plaats daarvan jakkeren we van mailbox naar meetings, naar klanten en terug naar mailbox. Rust hebben we verschoven naar de randen van ons leven. Het is de gemakzucht waarmee we denken onze rust te vinden. Die gemakzucht kost ons onze gezondheid.

Ik pleit voor goede gesprekken op het werk. Hoe denk je over het werk? Wat verwacht je ervan? Wat is jouw ideaalbeeld? Het geeft een schat aan informatie over gedrag, mindset, werkethos, persoonlijk leiderschap en vaardigheden die iemand bezit. Wérken kun je leren. Vaardig worden in het verkrijgen van overzicht, grip en rust op het werk. Een levenskunst die nooit te laat is om te leren.