Ga naar zoekveld

Rouwen om Nederland

20 mei 2025 · Leestijd 3 min

Deze week luisterde ik naar een aflevering van een van mijn favoriete podcasts, De Ongelooflijke Podcast (29 maart), deze keer met gast Joris Luyendijk.

Hij kreeg alle tijd en ruimte om vrijuit te spreken – ongecensureerd, ongeremd. 
Dat is wereldwijd vrijwel uniek. Zelfs in Nederland durft een groep mensen alleen nog in podcasts vrij te spreken. Is het jou ook opgevallen dat journalisten in de media zo weinig kritisch zijn op Wilders en het huidige kabinet? Er wordt nauwelijks nog geduid; alleen de feiten worden nog gebracht.  Journalisten zijn doodsbang voor bedreigingen. Want dat is wat er nu gebeurt in Nederland. Lang leve dan de podcasts!  

Luyendijk laat ons zien dat de rechtstaat in de VS in no time wordt afgebroken tot een dictatuur. Voor de midterm-verkiezingen moet het electorale systeem afgebroken zijn, zodat Trump & friends zeker weten wat er géén eerlijke verkiezingen zullen zijn. We zien nu al dingen gebeuren in Amerika waarvan we nooit hadden gedacht dat ze mogelijk waren. We kunnen het écht niet geloven. Ik ook niet. Toch worden we elke maand, week ingehaald door de realiteit.

Volgens Joris Luyendijk moeten we collectief door een rouwproces heen. De wereld is écht veranderd. Alles is anders en het is niet te overzien. Rechtszekerheid in de VS wordt afgebroken en dat is fascisme. 
Ergens anders hoorde ik dat we 2 á 3 maaltijden zijn verwijderd van anarchie. Valt de stroom een dag uit, kunnen we niet naar de supermarkt, dan gaan we voor onszelf de zaken regelen. Zo dicht staan we bij het wegvallen van bestuur – of erger: anarchie.

Haal gerust even adem. Zelf kreeg ik het letterlijk Spaans benauwd tijdens het luisteren naar de podcast. Journalist en presentator David Boogerd en vaste gast theoloog Stefan Paas maakten er zelfs grappen over: ‘De luisteraars zullen wel afhaken’, ‘dit wil je niet horen’ en ‘dit kan je niet aan.’

Nederland zoals het was, is voorbij. En dat mogen we rouwen. Tegelijk zullen we ons moeten voorbereiden - op verbondenheid, op moed en op leiderschap. 
“Ben je mentaal voorbereid?” vraagt Luyendijk. Dat is een betere vraag dan: “Waar ga je naartoe op vakantie?”
Laat ons als leiders, ondernemers en burgers nu samen nadenken over hoe we ons verhouden tot deze nieuwe werkelijkheid. Niet uit angst, maar uit liefde voor elkaar. 
Want één ding is zeker: deze wereld valt niet uit Zijn hand.

Inez Petter