Ga naar zoekveld

Inez Petter over 'Lekker in je vel zitten'

23 april 2024 · Leestijd 3 min

Tweeëneenhalf jaar geleden hadden mijn man en ik een intake bij personal physical performance coach, Frans Reijnhout. Het was dat mijn man in de gaten kreeg dat hij meer moest gaan bewegen. Omdat zijn motivatie zo’n beetje nul was, vroeg hij mij om mee te gaan. Samen is leuker. Ik dacht dat ik wel goed bezig was. Probeerde regelmatig te bewegen en reed 1x per week paard.

Frans vroeg wat ik kwam doen en of ik klachten had. ‘Ach’, zei ik nonchalant, ‘ik stap vaak stijf uit bed en heb vage rugklachten’. Terwijl ik dat zei, hoorde ik de stem van mijn huisarts in mijn achterhoofd: ‘Na je veertigste moet je aan de bak!’
Dat heb ik geweten! Niet dat Frans mij afbeulde. Integendeel. De sportcoach die alleen maar doet, snapt niks van opbouw, hersteltijd en motivatie. We gingen aan de slag op mijn niveau en na drie maanden begon ik verschil te merken. Ik ontdekte dat je helemaal geen vage lichaamskrachten hoeft te hebben! Maar als je rondvraagt aan collega’s of vrienden heeft iedereen wel wat. Toch? Ik was er ook zo een die geloofde dat het normaal is. Alleen dat is het niet. 

Nu.nl had een rondvraag gedaan naar de gezondheid van werknemers. Het artikel van 19 april jl. kopte: ‘Steeds meer werknemers vallen uit door fysieke klachten’. Acht op de tien kampt met klachten aan rug, knieën of schouders. Een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN zegt in het artikel: "We hebben in ons land te maken met een Arbowet. En daar moet elk bedrijf zich aan houden". Met de oproep “Geef als werkgever goede voorlichting en geef prioriteit aan het inrichten van de werkplek." 

Dergelijke oproepen vind ik de omgekeerde wereld. Uit mijn ervaring doen werkgevers al heel veel. Half Nederland is in coronatijd voorzien van een goede werkplek thuis. We zijn het zelf die achteloos met ons lichaam omgaan! Aan het einde van het artikel komt het nog goed. ‘Werkgeversclub AWVN erkent de problemen. "Veel werknemers hebben inderdaad last van fysieke klachten, maar dat heeft ook te maken met levensstijl. We zijn Europees kampioen zitten geworden", zegt de woordvoerder. "Werkdruk is een probleem, maar veel mensen hebben naast een drukke baan ook een druk privéleven. Dat stapelt zich uiteindelijk op."

Precies. We zijn verslaafd geraakt aan het idee áltijd iets moeten doen, onze mobiel en strak doorwerken zonder breaks. Activiteiten waarbij we eindeloos zitten en vaak ongezond eten en drinken. Laten we elkaar uit die stoel praten en motiveren om te bewegen. We zijn echt zelf verantwoordelijk.

Inez Petter