Ga naar zoekveld

Inez Petter ontdekt AI: 'Het jeukt'

30 november 2023 · Leestijd 3 min

Mijn eerste column. Zelf geschreven zonder ChatGPT. Ben ik dan een loser? Ik ging het bijna denken en daarom schoof ik aan bij het AI-event van het EO Ondernemersplatform. We kregen een spoedcursus over de mogelijkheden van AI. Eerlijk, ik keek mijn ogen uit! Tegelijkertijd jeukt het bij mij. Waar blijft de mens in deze nieuwe datawereld met ongekende mogelijkheden?

De middag begon interessant te worden bij de workshop van Pieter Struik, founder van WebNL. Hij liet een campagne zien voor een zorginstelling met mensen met het Syndroom van Down. AI creëerde in een paar seconden prachtige foto’s. Lekker efficiënt! Toch wil de klant het niet. Ze willen de mensen van wie ze houden laten zien.

Ander voorbeeld: In Zuid-Afrika gebruiken boeren AI-drones om insectenplagen op te sporen. Nooit meer de hele akker bespuiten. Maar lokaal. Goed voor land en grondwater. Dezelfde drone, volledig zelfdenkend met gezichtsherkenningssoftware en een bom, kan, bijna onzichtbaar, mensen doden. Wat als je er 200.000 tegelijk vanuit een vliegtuig loslaat? Het was muisstil in de zaal.

Hoe zet je AI op een verantwoorde manier in? In ons verwerkingsgroepje kwam een losjes gesprek op gang over moraal. Een bijbels dooddoener werd ten tonele gebracht ‘We moeten allemaal terug naar de Bron, dat is Jezus!’. Ik begrijp het. Maar sorry, daar kan ik dus niks mee. AI is er, we kunnen er niet om heen. We moeten diepgrondiger praten met elkaar.

Maxim Februari, jurist en filosoof, schreef er een boekje over. Het menselijk recht in tijden van datasturing. Een aanrader wie met AI aan de slag gaat. Democratie is meer dan de data uitkomst van de meerderheid en datasturing, schrijft hij. Democratie is een manier van omgaan met het leven vol conflicten waarmee je te maken krijgt. Je zal daarover moeten debatteren, brainstormen, bijstellen, luisteren, verifiëren en je moreel kompas moeten toetsen. In onze maatschappij is de belichaming van de mens relevant. Verdwijnt deze, wat is dan nog de bedoeling van democratie en een rechtsstaat? Niets.

De EO ontwikkelt een AI-kompas met waarden als Verantwoordelijkheid, Betrouwbaarheid, Ethiek en Integriteit. Ze adviseert om serieus aan de slag te gaan met AI, als onderdeel van je doelen voor 2024. Organiseer het in je management en teams, zorg voor expertise en een bewaker van het moreel AI-kompas. Ze hebben ons deze middag beloofd: alle afdelingen komen vanzelf bij je langs voor advies! Wees voorbereid.