Ga naar zoekveld

Inez Petter over fixed mindset

24 januari 2024 · Leestijd 3 min

Ik was vroeger doof. Ik moet een jaar of drie zijn geweest. Mijn ouders hadden het eerst niet door. Wel dat ik vreemd of niet reageerde op hen. Totdat mijn vader twee pannendeksels achter mij keihard tegen elkaar sloeg. Het was duidelijk. Ik hoorde geen klap. Ik was doof. Later bleek dat ik ook geen talenknobbel heb. Ik noemde het zelf een diep gat in mijn brein. Bij elkaar opgeteld ging ik geloven, dat het voor de rest van mijn leven, helemaal niks zou worden met Inez en taal.

Een verhaal over fixed mindset. Het zijn labels die je gedurende het leven op jezelf plakt of laat plakken. Labels die zelfliefde, empathie en geloof in jezelf in de weg staan. Max Lucado schreef een mooi stripverhaal over het voortdurend plakken van blinkende sterren of zwarte stippen. Het zijn labels waarin we geloven, als de waarheid over onszelf.
Dé reden waarom ik lange tijd de kriegel kreeg van DISC analyses.
Inmiddels ben ik gecertificeerd trainer voor DISC en de Drijfveren analyse. Ik had meer taal nodig om gedrag te kunnen duiden. DISC pas ik alleen nooit standalone toe. Want mensen roepen ‘Ik ben de kleur rood!’ Daarmee zegt iemand ‘Ik ben het’.

Dergelijke testen gaan alleen over gedrag en responsgedrag. Het is een momentopname in een specifieke context. Je bent natuurlijk veel meer. Je hebt een hart, ziel en verstand. Je hebt drijfveren en je levenswaarden. Doorheen kruist het geloof in jezelf, de aannames die je als kind deed, de beloftes aan jezelf en overtuigingen die een groot deel van je ontwikkeling bepalen. Zelf herinner ik mij niets van de dove periode. Ik weet wel, vanuit de psychologie en systeemdenken dat het impact heeft gehad op mijn leven. Het is nu aan mij hoe ik er mee omga.

Tegenwoordig smijten we met labels. Maar laten we onze oren scherp houden. Integraal luisteren. In liefdevolle aandacht. Vraag eens naar vroeger. Waarmee is het verhaal van iemand verbonden? Vraag door. Welke belemmerende overtuigingen hoor je? Bemoedig en trek gerust iemand over de streep. We kunnen veel meer dan we aannamen.
Als het lukt om ons vrij te laten zetten, dan kunnen we tot nieuwe dingen overgaan. Buiten onze comfort zone stappen en tot volle bloei komen.

Hoe tof is het dat ik nu deze maandelijkse column mag schrijven! Gewoon, omdat iemand bij de EO mij vertrouwen gaf en over de streep trok.