Ga naar zoekveld

Esther is contentmaker Radio: "mooi om samen de kern in het verhaal te vinden”

"Ik herinner me dat ik dacht: hier zie ik mezelf wel werken"

29 april 2024 · Leestijd 3 min

Ze werkt al jaren voor diverse EO-radioprogramma’s en -podcasts voor NPO Radio 5. Daarbij geniet ze van de vele verhalen die ze hoort van de gasten, met wie ze de uitzendingen voorbereidt. De gratis levenslessen die ze meekrijgt, betekenen veel voor Esther. “Het is fijn als je voor je tachtigste al iets van het leven snapt.”  

Door de jaren heen vervult Esther Tims steeds weer andere taken bij de EO op NPO Radio 5. Ze bereidt veel uitzendingen en podcastopnames voor, zoals de nieuwe podcast De Leerlingen, over het navolgen van Jezus in deze tijd. Of Het ene moment, waarin gasten vertellen over een levens bepalende gebeurtenis in hun leven.

Open dag

Esther denkt nog weleens terug aan zo’n moment uit haar eigen leven. “Ik was 15. En ging naar open dag van de EO, waarbij we stukjes radio en tv mochten meekijken met Eric Velu. Ik herinner me dat ik dacht: hier zie ik mezelf wel werken. Bijzonder dat dat is uitgekomen, want ik was toen nog zo jong.”

Wilde je graag iets voor de media doen, of trok de boodschap je aan?
“Allebei! En nog steeds. Als ik bij binnenkomst in de centrale hal een beetje naar boven kijk, lees ik daar de woorden: ‘Gij zult Mijn getuigen zijn.’ Nu is het niet zo mijn stijl om op een heel directe manier van mijn geloof te getuigen, maar ik laat heel graag andermans verhalen horen, om zo te laten zien hoe God in levens werkt.”

Afkijken van levenskunst

“Ik vind het zó mooi om samen de kern in het verhaal te vinden”, vervolgt Esther enthousiast. “Waar gaat het nu echt om in je leven? Maar ook in de opname mijn gast recht te doen. Daar kunnen de luisteraars of lezers iets van leren, maar ik trek er ook lessen uit voor mijn eigen leven. Dat noem ik het afkijken van levenskunst , lessen die ik mag leren voordat ik oud ben en erop terugkijk. Als je goed luistert, merk je dat iedereen wel iets wijs’ te vertellen heeft.”

Kun je een voorbeeld noemen van zo’n levensles?

“Een mooie conclusie na heel veel verhalen is dat het leven vol verrassingen zit. Ook in positieve zin. God kan altijd ergens doorheen werken op een manier die je nooit had verwacht. Of je kunt bijvoorbeeld fijne mensen ontmoeten, of zelf nieuwe inzichten krijgen.”

Leven is een geschenk

“Het leven biedt altijd hoop, zelfs als het nu heel moeilijk is. Het geschenk van het leven blijft boeiend. Ik heb geleerd dat God niet één voorspelbare weg met mensen gaat. Daarom werk ik juist graag in deze tijd bij de EO, die er met het ouder worden meer in slaagt om dat te laten zien.”

Wie of wat inspireert je bij je werk?

“Ik geniet van de verhalen van Simon Carmiggelt, een schrijver die dagenlang in een Amsterdamse kroeg kon zitten om mensen te observeren. Dat lijkt mij de ideale baan! In zijn rake, oprechte beschrijvingen van het alledaagse wist hij zoveel mildheid en humor te leggen.”