Ga naar zoekveld

Conceptontwikkelaar Daan Molenaar over rust, richting en rolmodellen

20 januari 2023 · Leestijd 3 min

In de rubriek 'Spot on' stellen we je deze maand voor aan Daan Molenaar. Daan is conceptontwikkelaar bij de EO en bedenker van onder andere de podcasts 'Eerst Dit' en 'Moderne Profeten'. Door zijn werk bouwt hij mee aan een hoopvolle samenleving.

In een cultuur die een enorme druk op mensen legt, kunnen we veel toevoegen

"Ik ben bezig met twee projecten die resoneren bij moderne christenen, maar ook een aantrekkelijk appèl doen op mensen die het geloof niet zo goed kennen", vertelt Daan. "Expliciet gelovig, open voor iedereen."

"De eerste is de podcastserie en het aanvullende boek over Modere Profeten. Dit gaat over christelijke mensen uit het recente verleden, zoals Bonhoeffer en Desmond Tutu en majoor Bosshardt die vanuit hun geloof in Jezus hoopvolle, opbouwende perspectieven lieten zien in woorden en daden over hoe het óók kan in het samenleven tussen mensen. Inmiddels hebben we met schrijver en verteller Kees van Ekris twee seizoenen gemaakt."

Behoefte aan rolmodellen

"Deze ‘moderne profeten’ staan voor thema’s die vandaag nog net zo aan de orde zijn, zoals armoede, opkomend fascisme, racisme, moslimterrorisme en ze wisten daar iets hoopvols tegenover te zetten. Dat was niet gemakkelijk, het kostte sommigen hun leven, maar ze lieten de weg van Jezus zien in de praktijk en dat inspireert nog dagelijks mensen. Dit project is een groot succes en het laat iets zien van de behoefte aan rolmodellen. Mensen die geloof belichamen en met vallen en opstaan het verschil maken."

Life Rules

"Het tweede project is Life Rules. Dat wordt nu uitgebouwd na een succesvolle pilot met 300 mensen. Het richt zich op twintigers en dat blijkt ook te lukken. De pilotgroep heeft onder leiding van Joram Kaat drie maanden content aangereikt gekregen om toe te werken naar hun eigen ‘leefregel’. Dit zijn eigen vormen, afspraken en waarden die je helpen om vanuit rust te leven en ruimte maken voor God om te werken in je leven. Dat doen we door expliciet te kijken naar het leven van Jezus. In een cultuur die een enorme druk op mensen legt om het mooiste en beste uit je leven te halen, kunnen we veel toevoegen."

Ontmoet meer ondernemers

Sluit je aan bij het EO-ondernemersplatform

Ontmoet meer ondernemers

Ontdek waarom Gerrie, Rens, Chris Jan en anderen zich hebben aangesloten bij het zakelijke platform van de EO.