Ga naar zoekveld

Tjeerd van der Schee over bouwen aan een hoopvolle samenleving

7 november 2023 · Leestijd 3 min

Elke maand maak je in de rubriek 'Spot on' kennis met bevlogen ondernemers. Deze keer stellen we je voor aan Tjeerd van der Schee. Hij is oprichter van een bemiddelingsbureau waarmee hij de wereld een stukje mooier en hoopvoller wil maken. Waarom bouwt hij in het EO-ondernemersplatform mee aan een hoopvolle toekomst?

Ik ben al mijn hele leven helemaal gek van sporten en spelletjes, waarbij ik het liefst ook altijd win. Na mijn opleiding sport & organisatiekunde ben ik zelfs een jaar als voetbaltrainer werkzaam geweest in Amerika.

Mijn serieuzere carrière startte echter op Nederlandse bodem. Binnen een ingenieursbureau mocht ik op mijn 25e voor het eerst in een leiderschapsfunctie aan de slag. Voor 6,5 jaar was ik daar vestigingsdirecteur. Toen we die club hadden laten groeien tot 350 medewerkers, zocht ik een nieuwe uitdaging.

Een nieuwe uitdaging

Het ingenieursbureau was een van de sponsoren die de bouw van een ‘kidscentre’ in Namibië mede mogelijk maakten. Met andere sponsoren gingen we de bouwplaats bezoeken. Vrijwel alle ondernemers/leiders die meereisden waren christen. Daar leerde ik onder andere Ad Wijnhout en Herbert van Werven kennen. Ter plekke heb ik het idee geopperd een golfdag te gaan organiseren in Nederland, om geld op te halen voor de bouw van het kindertehuis.

Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels bestaat deze dag al 10 jaar. Hierdoor leerden Ad en ik elkaar goed kennen. Ad is een ras ondernemer en hem werd destijds gevraagd te investeren in een technisch failliet bedrijf. Hij heeft mij toen gevraagd dat als directeur te gaan leiden. Heel bijzonder dat een reis met christelijke ondernemers leidde tot een, door mij gewenste, nieuwe uitdaging.

In dat bedrijf heb ik 8 geweldige jaren beleefd. Eerst als directeur, later ook als aandeelhouder. Van technisch failliet naar driemaal een FD Gazelle winnen was een geweldige reis. We ontwierpen, maakten en onderhielden daar schitterende groenprojecten. Maar ik ben een bouwer, dus als de bouwuitdaging wegebt, is het voor mij tijd om te gaan.

Leiden als goed rentmeester is mijn missie.

Inmiddels had ik ook een personeelsbemiddelingsbureau opgericht waarmee ik de wereld een stukje mooier en hoopvoller wil maken. Mooier door mensen gelukkiger te maken in hun werk. Hoopvoller door concreet iets te doen voor minder bedeelden. 

Jaren geleden bedachten we het ‘1-voor-1 principe’. Voor elke bemiddeling die wij doen, sponsoren wij een kindje bij een goed doel. Dat aantal groeit gelukkig elk jaar een beetje. Inmiddels mogen we maandelijks 43 kinderen steunen. Wij hebben dus een social target elk jaar: minimaal 43 plaatsingen realiseren, zodat alle kids weer gedekt zijn en liefst meer!

Voor mij is ondernemen niet het doel in mijn leven. Leiden als goed rentmeester is mijn missie. Plekken mooier, beter en duurzamer maken dan ze waren voordat je ze aantrof. Dat geeft werkelijke voldoening. Dat is voor mij bouwen aan een hoopvolle samenleving.

Ontmoet meer ondernemers

Sluit je aan bij het EO-ondernemersplatform

Ontmoet meer ondernemers

Ontdek waarom Rens, Simone, Chris Jan en anderen zich hebben aangesloten bij het zakelijke platform van de EO.